Var med i diskussionen om hur digitalisering kan göras till verklig affärsnytta.

Välkommen till Inkomst 4.0:s diskussionsforum!

I detta forum kommer Inkomst 4.0:s projektledare Stefan Frylebäck att besvara frågor som berör ämnet digitalisering. Här kan du även vara med och diskutera samt dela med dig av dina tips gällande digitalisering.

Varför mäta maskinbeläggning digitalt?

Vi är leverantör till fordonsindustrin och en av våra kunder vill att vi mäter TAK/OEE digitalt. Varför måste det vara digitalt? Vi noterar tiderna på arbetsorderna och mäter kontinuerligt. Vi tycker vi har bra koll, varför räcker inte det?

Tack för din fråga, som är mycket aktuell just nu. De större kunderna har inte kommit med många krav på digitalisering ännu, men just krav på digitaliserad OEE-mätning är dock en sådan.

Först ett förtydligande för alla, TAK/OEE betyder ungefär produktionseffektivitet och omfattar maskinernas aktiva produktionstid i förhållande till tillgänglig tid (utnyttjandegrad) och även ytterligare några faktorer.

Det finns jättemånga exempel på företag som tror att man har en utnyttjandegrad på sina maskiner på över 70%, men när man börjar mäta digitalt visar det sig vara 40%…

Fordonsindustrin vill säkerställa att deras leverantörer arbetar på ett effektivt sätt och genom att tvinga leverantörerna att mäta digitalt slipper man de mörkertal som ger en osäkerhet i beräkningarna. Om man skriver upp start- och stopptid på maskinen manuellt, kanske man noterar onödigt långa stillestånd eller missar att få med somliga driftstopp. Det är viktigt att få med alla stopp, så att man kan notera stopporsaken och sedan kunna analysera rotorsaken och sedan förebygga.

OK, tack för svar. Hur gör jag för att mäta maskinerna digitalt? Vem kan hjälpa mig med det?

Det finns flera företag som levererar denna tjänst. Sök på nätet så hittar du några leverantörer att välja på. Använd tex sökorden ”maskinuppföljning” eller ”OEE-mätning”, så får du några tips.